Fantastiske forskelle – tænker du højt, eller er du den reflekterende type?

‘PERSONPROFILANALYSE’

Tænker du højt og får masser af idéer, som du målrettet jagter. Eller er du reflekterende og trives bedst med nære relationer?

Vi er alle sammen forskellige. Vi har alle sammen unikke egenskaber, vidunderlige karaktertræk, finurlige måder at anskue verden og vores helt egen måde at gå til opgaverne på. Du er speciel og noget helt særligt!

Men det er også din unikke personlighed, der nogle gange kan give udfordringer i mødet med andre unikke personligheder. Når folk siger, handler, gør og tænker anderledes end vi selv gør, kan det give anledning til nogle ret så heavy konflikter og frustrationer. Især på arbejdspladsen, hvor man sjældent selv har mulighed for at vælge sine kollegaer (eller sin chef) eller har mulighed for at vende ryggen til og gå sin vej.

Og selvfølgelig (er jeg fristet til at skrive) er det svært, det der med relationerne. Vi kommer jo anstigende dér med hver vores vidt forskellige rygsække fyldt med erfaringer, påvirkninger, ’dagsordener’, personligheder, overbevisninger og præferencer.

Netop præferencerne… altså hvad falder dig mest naturligt… vil jeg gerne dykke lidt mere ned i. For det er min erfaring, at konflikterne nogle gange måske helt kan undgås, hvis bare vi er opmærksomme på og har forståelse for nogle få simple forskelle i menneskers præferencer.

For eksempel forskellen på at være ’Introvert’ og ’ekstrovert’ – eller oversat til dansk ’indadvendt’ og ’udadvendt’.

Umiddelbart giver betydningen af ordene jo ’sig selv’. Vi bruger i hvert tilfælde alle sammen ofte beskrivelsen ’hun er meget indadvendt’ om mennesker, som er meget stille. Eller ’han er vældig udadvendt’ om mennesker, der er meget snakkende og gerne vil være centrum for opmærksomheden. Det har du sikkert selv gjort mange gange!?

Hvis jeg skal sætte lidt flere ord på, så trives introverte mennesker ofte med at omgive sig med få nære relationer og måske holder de meget af alene tid (eller blot mere tid), hvor de har plads og rum til at fordybe sig, reflektere, gennemtænke og lægge planer. Omvendt trives ekstroverte mennesker bedst med at omgive sig med mange forskellige mennesker, udveksle tanker og idéer og helst have oplevelsen af fremdrift.

Det er da sådan nogenlunde til at få øje på. Jeg er i hver tilfælde sikker på, at du lynhurtigt vil kunne genkende dig selv i én af de to. Eller udpege venner, familiemedlemmer og kollegaer som har præference for enten det ene eller andet.

I den perfekte verden ville de to typer supplere hinanden og udgøre det aller bedste team. Så nemt går det bare desværre ikke altid. Der ligger nemlig ”mere bag” dét at være introvert og ekstrovert. F.eks. har de to typer vidt forskellige måder at træffe beslutninger på. Og det er eksempelvis her udfordringerne opstår.

Forestil dig situationen… du befinder dig til et afdelingsmøde og betragter det hele lidt udefra. Du og dine kollegaer har fået tilsendt en dagsorden med overskrifter inden mødet, men det fremgår ikke hvilke målsætninger, der er for hvert punkt (skal der brainstormes, besluttes, udvikles el.lign.).

De ekstroverte er ’på’ med det samme. De taler og tænker højt og smider gladeligt løsningsforslag, holdninger, meninger og ideer ind over bordet indtil der bliver truffet en (måske hurtig) beslutning og videre til næste punkt. De introverte sidder stille og betragter slagets gang (det kan fejlagtigt se ud som om de er uinteresseret og ikke gider deltage). Måske forsøger nogle af dem sig med input, men de bliver højst sandsynligt hurtigt fejet af.

Efter mødet går de to typer derfra med vidt forskellige opfattelser af mødet. De ekstroverte har allerede afsluttet. De har delt deres holdninger og idéer og har truffet beslutninger så alle ved, hvordan opgaverne skal fortsættes. Muligvis har de en klar forventning om, at andre tager over herfra. De introverte arbejder stadig på dagsorden. Overvejer, tænker og analyserer sig frem til de bedste løsninger, ud fra det der blev talt om. Mødet er langt fra slut for dem. Dagen efter (eller flere dage efter) vil et par af dem muligvis dukke op på lederens kontor for at fremsige argumenter for, hvorfor man ikke bør gøre, som der blev aftalt på mødet. Andre vil måske skumle i hjørnerne i frustration over de hurtige beslutninger, der blev truffet og ikke at have fået tid til at tænke tingene ordentligt igennem, eller over ikke at være blevet lyttet til og taget med på råd.

Jeg er sikker på, at mange kan genkende mønsteret fra eksemplet. Især lederen, som jo har til opgave at samle alle trådende måske mange dage efter mødet er afsluttet. Måske viser det sig, at nogle beslutninger skal om stedes, at der skal ændres i fremgangsmåden eller procedurerne skal omlægges, fordi der var andre løsninger der efterfølgende viste sig – med input fra de introverte – at være mere konstruktive end dem der (hurtigt) blev besluttet ved mødet.

Ekstroverte mennesker er ikke bare udadvendte i deres fremtoning. De er det også, når de tænker og træffer beslutninger. Tankerne skal på bordet, de skal vendes og drejes og gerne deles med andre.

Introverte mennesker er modsat ikke bare indadvendte og stille typer. De har et meget rigt ’indre liv’ og har brug for tid og rum til at tænke sig frem til de bedste løsninger og beslutninger.

Hvis du er blevet nysgerrig på at finde ud af, hvordan du bedre kan imødekomme både dine introverte og dine ekstroverte medarbejdere, og hvordan de forskellige personlighedstyper kan spille hinanden gode i hverdag i stedet for at konflikte over forskelligheden, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.

Jeg glæder mig til at møde dig.

Diana

Del gerne budskabet:

Leave Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.