Det der med at være leder, er det mon noget for mig!?

‘COACHING’

Det der med at være leder, er det mon noget for mig!? Nogle ville måske mene, at hvis svaret ikke giver sig selv, så er man ikke den ’fødte leder’!?

Men hvad er ’den fødte leder’ egentlig? Og kan man virkelig blive født til at være leder, når man jo ikke fra fødslen er klar over hvilke type medarbejdere man skal lede, i hvilken virksomhed, med hvilken kultur, som del af hvilken ledergruppe og med hvilket ansvar og beslutningskompetence.

’Den fødte leder’ refererer, efter min opfattelse, til en stereotyp ledertype som værende den eneste rigtige leder… men findes der måske ikke mange ”rigtige” ledertyper?
For et stykke tid siden havde jeg en coachsamtale med Karen, som ønskede afklaring om det at være leder. Karen er i midten af fyrrene, hun arbejder i en større dansk virksomhed og var for anden gang blevet tilbudt jobbet som leder for en afdeling. Hun var bare usikker på, om det der med at være leder, overhovedet var noget for hende. Samtidig havde hun en oplevelse af, at hun ikke ville blive tilbudt muligheden igen, hvis hun takkede nej denne gang. Karen var i vildrede og havde brug for hjælp til afklaring.

Gennem coachsamtalen blev det tydeligt, at der var en iboende dialog i Karen, som på den ene side gerne ville jobbet som leder og på den anden side var usikker på, om hun overhovedet kan finde ud af det. I takt med vi fik åbnet op og tydeliggjort de ’to stemmer’, blev det klart for Karen, at hun tidligere havde afvist lederjobbet uden nogen dybere refleksion.

Men hvordan finder man så ud af om det der med at være leder, er noget for én? For Karen gjaldt det først og fremmest om at få skabt nogle stærke for- og modbilleder, og at undersøge hvad hun i det hele taget forstår ved det at være leder. Gennem samtalen viste det sig, at Karens lederreference var en leder, hun havde haft som ganske ung og som bestemt ikke var et menneske, hun havde lyst til at identificere sig med (som hun selv udtrykte det) – ’hvis en leder er som X er jeg i hvert tilfælde ikke leder’. Så vi undersøgte hvilke gode lederreferencer, hun også havde mødt gennem sit arbejdsliv og hvilke egenskaber hun selv ville benytte i lederjobbet. Vi fortsatte samtalen med at kigge på hendes motivation for lederjobbet og desuden også den kontekst hun, som leder, skulle indgå i.

Coachsamtalen hjalp Karen til at reflektere over den svære beslutning på en systematisk, cirkulær og professionel måde.

Er du også nysgerrig på at finde ud af, om det der med at være leder mon er noget for dig? Så kontakt mig for en uforpligtende snak om mulighederne.

Jeg glæder mig til at møde dig

Del gerne budskabet:

Leave Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.